petek, 18. november 2011

Obrambni minister v italijanski vladi Di Paola

Nova italijanska vlada premiera Montija ima od 16. novembra novega obrambnega ministra, admirala Giampaola di Paolo. Od leta 2008 dalje je bil predsedujoči Vojaškega odbora Zveze Nato, pred tem pa načelnik generalštaba italijanskih oboroženih sil. V Natu ga poznamo kot zelo razgledanega in izobraženega admirala, ki je znal s svojimi idejami glede prihodnosti graditve vojaških zmogljivosti zavezništva v duhu konsenza vseh članic pridobivati podporo. Slovenijo je v času svojega mandata v Natu večkrat obiskal. Cenil je profesionalnost in angažiranost Slovenske vojske pri izpolnjevanju mednarodnih obveznosti, poznal je našo vse slabšo proračunsko situacijo in zmanjševanje sredstev za opremo vojske ter investicije, in občudoval je sposobnost poveljniške strukture Slovenske vojske, da nikoli ne tarnajo zaradi vse slabših obetov,  temveč, da poskušajo vedno iz manj sredstev narediti s svojim znanjem in izkušnjami več in bolj kvalitetno opravljene naloge.
Admiral di Paola je cenil slovenska prizadevnja za ohranjanje pomorske komponente Slovenske vojske in vojaški prispevek k pomorski identiteti Slovenije. Vedel je, da ruska patruljna ladja, ki je bila zamenjava za ruski klirinški dolg,  prihaja v Slovenijo v razmerah velike sovražnosti v delu slovenske politike in javnosti. Ko nas je obiskal in videl, kako se je ta ladja spremenila v ponosni Triglav z večnamenskimi cilji, je šele dojel, kako poskušamo v Sloveniji z večnamensko uporabo vojaskih sredstev na mikroravni izvajati pametno obrambo (smart defense).
Prepričana sem, da je Slovenija dobila z novim italijanskim obrambnim ministrom velikega prijatelja in zaveznika, ki bo znal nadaljevati dosedanje uspešno sodelovanje med italijanskimi in slovenskimi oboroženimi silami, v okviru sil MLF, pri skupnih prizadevanjih za stabilizacijo Kosova v KFOR , v Libanonu v UNIFIL ter v Afganistanu v ISAF.

Čestitke di Paoli pri novih nalogah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar