petek, 6. januar 2012

Generali in ministri

V Delu novinar Dejan Karba piše svoje videnje odnosov med načelnikom generalštaba Slovenske vojske, ministrom za obrambo ter vrhovnim poveljnikom obrambnih sil. Naslanja se na informacije, ki jih dobiva posredno preko ljudi, ki so morda v bližini vseh treh nosilcev oblasti, vendar mu lahko povedo le svoje osebne percepcije, o dejanski vsebini odnosov pa ne ve veliko, niti ne more priti do teh osebnosti na način, da bi mu lahko neposredno zaupali. V preteklosti je veljal za zelo ambicioznega in obetavnega mladega novinarskega analitika, v zadnjem času pa svoja besedila vse bolj utemeljuje na govoricah in nepreverjenih informacijah. Takšen primer je prav besedilo o omenjenih nosilcih obrambne politike države.
Komentator se namerno izogiba, ali pa morda sploh ne ve, da v parlamentarni demokraciji in po slovenski ustavi ter Zakonu o obrambi vrhovni poveljnik ne poveljuje neposredno Slovenski vojski ali pa ministru za obrambo. Minister je član vlade in do vojske izvaja politiko, kot jo določi vlada, strateške usmeritve v obliki resolucij in obrambnega proračuna pa sprejema državni zbor. Pomembno torej je, da je usklajeno delovanje med ministrom za obrambo, predsednikom vlade,državnim zborom ter načelnikom generalštaba. To nenazadnje dokazuje tudi kadrovski postopek izbire načelnika generalštaba, ki ga izmed generalov predlaga minister za obrambo, imenuje pa Vlada Republike Slovenije. V tem procesu ni predvidena vloga vrhovnega poveljnika. Le-ta ima pomembno vlogo v določanju tistih, izmed katerih je mogoče postaviti načelnika, to je generalov. Generale izmed brigadirjev namreč na predlog ministra za obrambo potrdi vlada, povišuje pa vrhovni poveljnik.
Komentator Dela je tudi nenatančen pri določanju dolžine mandata sedanjega načelnika. Sploh ni šel preverit, kdaj smo prisegli ministri Pahorjeve vlade, in kdaj je sedanja ministrica predlagala zamenjavo načelnika. Takšne nedoslednosti seveda govorijo o tem, kako zanesljiv je komentator. Pa tudi, kako nezanesljive vire ima za svoje pisanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar